NetPsych nyhedsbrev d. 30-09-02

Email icon Emne: Alternativ medicin - perikon

Alternativ medicin - perikon

Nyhedsbrev Netpsych nr. 35 årgang. 2 dato: 30-09-02


Naturlige interaktioner

Der er et ønske i befolkningen om naturmedicin, kosttilskud, mineralterapi etc. til mange lidelser. Undersøgelser har afsløret at eksempelvis 70 – 80% af kræftpatienterne tager et alternativt medicinsk præparat samtidig med den etablerede dokumenterede behandling.
Også indenfor psykiatrien er der ønske om naturmedicin og specielt søvnforstyrrede og depressive patienter søger med et kosttilskud at optimere deres egen behandling. Jeg vil her fokusere på medicin der, der indeholder udtræk af planten:

P E R I K O N


Perikon har været brugt i folkemedicinen i århundrede. Planten hedder hypericum perforatum på latin og St. Johns Wort på engelsk. Planten er et af de få veldokumenterede folkemedicinske præparater, og det har været vist i flere veldesignede undersøgelser, at den har en gunstig effekt på depressioner, både i lette og moderate tilfælde. Der er da også registreret ca. 15 naturmediciner, der indeholder perikon i vekslende mængder i lægemiddelstyrelsen. Det er i denne sammenhæng bemærkelsesværdigt at kosttilskuddene ikke anbefales ved regulær depression, men ”kun” ved modløshed og tristhed. Producenterne og forhandlerne må således ikke anbefale perikon til depression, selvom der ved disse ”grønne lykkepiller” har været en dokumenteret effekt.
Der findes dog intet præparat med virkning, hvor der ikke samtidig er en eller anden form for bivirkning, og I tilfældet perikon er der en meget uheldig interaktion med andre lægemidler. Perikon nedbrydes af enzynsystemer CYP2D6
Hvis man således indtager perikon, bør man være særlig opmærksom på om man samtidig for medicin af følgende typer: Blodfortyndende mediciner, P-piller, digoxin, astma medicin, antidepressiva spec. SSRI og medicin mod epilepsi. Fælles for de fleste mediciner kan der ventes nedsat effektivitet af den samtidige medicin, således at der kan dannes blodpropper, P-pillerne svigter, hjertemedicinen virker ikke etc. Slutteligt kan perikon samtidig med SSRI give forgiftninger et såkaldt serotonergt syndrom.
Perikon præparater er således ikke ufarlige at anvende, og man kan med stor ret hævde, at præparaterne egentligt burde være receptpligtige.
Venlig hilsen

Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych.


Kommentarer, kritik, ros og forslag til: E-mail: erik@netpsych.dk
NB tjek altid: Netpsych for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.

Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.




«« Tilbage