NetPsych nyhedsbrev d. 29-11-2004

Email icon Emne: Ledelsesteori

Ledelsesteori

Nyhedsbrev Netpsych nr. 49 årgang. 4 dato: 29-11-2004





En vandrehistorie




Jeg modtog engang følgende historie af en af mine medarbejdere. Den var allerede da gammel og præget at talrige fotokopieringer. Den er dog eviggyldig, og vil med skyldig respekt til de mulige forfattere blive videreført her i let gendigtet version.

Forskellen mellem offentlig og privat virksomhed:


En offentlig virksomhed aftalte en personaledyst med en privat virksomhed. De blev enige om en dyst i kaproning, for bl.a. at illustrere det effektive samarbejde i deres virksomhed. Begge virksomheder nedsatte et udvalg, der stod for træningen af mandskaberne.

Dagen kom, og de private vandt stort med en afstand til den offentlige virksomhed på over 5 minutter. Moralen røg i bund hos de offentlige og den øverste ledelse besluttede, at dysten skulle vindes næste år.

Der blev nedsat en projektgruppe til at undersøge problemet. Gruppen fandt hurtigt ud af at de private havde brugt samme bådtype en 8-ter med styrmand, hvor de havde haft 8 roere og en styrmand, mens de offentlige havde haft 7 roere og to styrmænd, en styrmand for og en bag. Ledelsen viste øjeblikkelig handlekraft, den hyrede et konsulentfirma til at gennemanalysere problemerne. Eksperterne kom efter måneders hårdt arbejde til konklusionen, at der var for mange til at styre og for få til at ro.. Ledelsen ændrede derefter på baggrund af klaringsrapporten holdopstillingen. Man havde nu tre styrmænd, to souschefer en reference manager og i toppen en øverste leder i lønramme 37, samt en roer. For at motivere personalet indførtes et pointsystem for roeren. ”Vi må motivere ham, give ham mere arbejdsområde og især give mere ansvar” udtalte ledelsen. Der blev ligeledes udsendt en pressemeddelelse for man betonede, at man ville have landets bedste rohold, og at dette sagtens kunne gennemføres med en let kapacitetstilpasning på det foreliggende budget. Omstrukturering blev implementeret og ledelsen indførte ”Management by walking around”, idet den fra tid til anden tilså roerens træningsanstrengelser og var dermed, synlig, motiverende og inspirerende. Der blev afholdt staff-meatings, taget på kurser i ledelsesteori, ligesom der blev hyret kendte ansigter fra ugebladene og TV’s magasinprogrammer til at underholde fra tid til anden. En forebyggelseskonsulent gav gode råd om ernæring og betydningen af rygestop. Alle disse anstrengelse gjorde at topchefen kunne få overskud til endnu et kursus i Los Angeles om Teambuilding.

Året efter vandt de private endnu større. Ledelsen var sit ansvar modent og fyrede roeren på grund af det dårlige resultat. Der blev dog udbetalt bonus til styrmændene, souscheferne og lederen som en kompensation for den store arbejdsindsats. Konsulentvirksomheden kom atter på banen og konkluderede, at man havde valgt den rigtige taktik, at motivationen var i orden det måtte derfor være materialet, der burde forbedres. I skrivende stund er den offentlige virksomhed ved at udvikle en ny bådtype. Der kan med beklagelse forudses en budgetoverskridelse på ca. 85 % så ledelsen har fremsynet nok indsat en 20 mands stor styregruppe.








Venlig hilsen


Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych




Kommentarer, kritik, ros og forslag til: E-mail: erik@netpsych.dk

NB tjek altid: Netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.


Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.






«« Tilbage