NetPsych nyhedsbrev d. 06-06-2005

Email icon Emne: Kvaksalveri

Kvaksalveri

Kvaksalveri




Efter henvendelse fra en af nyhedsbrevets læsere, handler denne uges nyhedsbrev om kvaksalveri. De relevante paragraffer findes i lov om udøvelse af lægegerning kapitel 6 paragraf 23 til 27.

I paragraf 23 fastslås at kun autoriserede læger kan betegne sig som læge. Det hindrer ikke at andre kan kalde sig for: Naturhelbreder, terapeut, psykoterapeut, samlivsekspert, healer, eller andre mærkelige titler.

I paragraf 24 fastslås at, hvis nogen behandlet et andet menneske for en sygdom og personen derved udsættes for påviselig fare bliver de straffet med bøde eller fængsel op til et år. Hvis patienten er mindreårig eller psykisk udviklingshæmmet eller på anden måde mentalt svækket, regnes det for skærpende omstændigheder.

I Paragraf 25 omtales at kun læger må behandle kønssygdomme, tuberkulose eller smitsomme sygdomme. Overtrædelse straffes med fængsel op til et år. Hvis der foretages operative indgreb, lokalbedøvelse, fuldstændig bedøvelse eller ydes fødselshjælp, må dette kun foretages af andet autoriseret personale, eksempelvis en jordemoder. Det er forbudt at give receptpligtig medicin til andre, at anvende røntgen, eller anden stråleterapi eller anvende andre apparater, der er forbudt via sundhedsministeriet.

Paragraf 26 er en EU paragraf, der sigter mod rejsende svindlere og kvaksalvere.

Paragraf 27 sigter mod gentagelseskriminalitet for de svindlere, der tidligere har taget syge i kur, er blevet dømt, men fortsætter deres virksomhed.

Barske ord



«« Tilbage