NetPsych nyhedsbrev d. 23-01-2006

Email icon Emne: Academy januar 2006

Academy januar 2006

Nyhedsbrev Netpsych nr. 4 årgang. 6 dato: 23-01-2006







Nordic Psyhiatry Academy 2006




Jeg har i den forløbne weekend været i hovedstaden til ovenstående kongres, der var afhold af firmaet Jannsen-Cilag, der bl.a. fabrikerer risperdal. Mødet var præget af det meget dårlige vejr, og jeg led personligt den tort at komme tre timer for sent, så jeg gik glip af et pat lovende foredrag om de affektive lidelser. Der var dog flere glimrende foredrag jeg fik overværet, og efterfølgende er uddrag deraf.


Nasralla fra USA beskrev indgående de mange invaliderende symptomer som skizofrene gennemlever. Han er glødende tilhænger af depotmedicin, altså medicin, der sprøjtes ind i en muskel hver 14.de dag. Han havde opgjort flere hundrede patientforløb i et åbent studie, og kunne derved vise, at selv stabile patienter i stabil behandling samlet set bliver bedre ved medicinering med risperdal i depotformulering. Som en af årsagerne til denne bedring citerede han det allerede berømte CATIE-studie, der viste stor ”drop out rate” hos selv stabile patienter. Han kunne ligeledes vise at den velkende svind af hjernevæv hos skizofrene blive genetableret ved medicinering med de nye primært atypiske mediciner, det må siges at være et gennembrud.


Peukens fra Belgien talte bl.a. om remission, og forsøgte at opstille kriterier for, hvornår man må siges at være i remision for efterfølgende at gå til recovery. Det lyder meget tørt, men er samtidig uhyre vigtigt, det er umuligt at sammenligne forskellige forsøg, hvis ikke de definerer disse basale ting ens. Der er konsensus om at anvende den såkaldte SF-36 skala til vurdering deraf. Jeg har selv i et tidligere studie anvend denne skala, den udfyldes af patienter selv og består af 36 spørgsmål.


Harvey fra USA kunne med 229 patientforløb konkludere, at det er fordelagtigt at skifte fra konventionelle antipsykotika til risperdal på depotformulering. Hans kurver og dokumentation var imponerende. Selv et år henne i behandlingen gøres det forsat fremskridt på de kognitive områder.


Kahn fra Holland rundede dagen af med overbevisende billeddokumentation af de strukturelle hjerneforandringer, der sker under skizofreni. Via systematiske skanninger af skizofrene og en kontrolgruppe kunne han vise, at de skizofrene tabte hjernemasse hurtigere end kontrolgruppen. Det er både den grå og hvide substans der svinder. Det er specielt temporal- og frontallapperne, der svinder.


Jeg sad tilbage og var brændt inde med et nøglespørgsmål: ”Når vi nu ved, at skizofrene har specifikke gen-varianter og specifikke strukturelle hjernelæsioner, hvornår kan vi så ud fra en gen-test og skanning stille diagnosen uden at tale med patienten?” Det må nok vente til den næste kongres.


Om aftenen var der en let anretning og en svingom på et af byens hoteller. Det var en strålende aften med et enkelt alvorligt minus, jeg fik ikke talt med de alle de kolleger jeg havde glædet mig til, der var for mange til stede og enkelte gik tidligt hjem.







Venlig hilsen


Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych




Kommentarer, kritik, ros og forslag til: E-mail: erik@netpsych.dk

NB tjek altid: Netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.


Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.






«« Tilbage