NetPsych nyhedsbrev d. 06-02-2006

Email icon Emne: Lilly kongres

Lilly kongres

Nyhedsbrev Netpsych nr. 6 årgang. 5 dato: 06-02-2006






Lillydage



Der har atter været en seriøs kongres, denne gang i København, hvor medicinalfirmaet Lilly havde inviteret til opdatering af udvalgte emner inden for psykiatrien. Det er altid dejligt at få opdateret sin viden og møde gode kolleger fra nær og fjern. Det er desværre for sjældent, jeg har mulighed for at udveksle erfaringer og almindeligt godt kollegialt samvær med de københavnske psykiatere.


Første dags hovedtaler var Steven Stahl fra San Diego. Det er nok det nærmeste jeg har mødt af en ”Stand Up Psykiater”. Han fortalte med rivende tungefærdighed og elegant vid om de seneste landevindinger indenfor det skizofrene spektrum. For første gang hørte jeg en kollega, der mente, at vi indenfor de næste ti år kan diagnosticere og identificere de mennesker, der går rundt med risiko generne for skizofreni. Vi ved allerede at COMT genet på kromosom 22 spiller en væsentlig rolle, men der er utvivlsomt en ganske kompleks samspil med andre gener idet COMT genet alene ikke giver skizofreni. Det er væsentlig her at huske på rækkefølgen: Gener koder for proteiner, proteiner danner receptorer, strukturer og kemiske stoffer, ved defekter kommer der defekte neuronale netværk, disse viser sig med nedsatte kognitive egenskaber, dette kan føre til symptomer, og med en række klassiske symptomer kan man klinisk stille den skizofrene diagnose. Det er ligeledes væsentligt at huske på, at behandling kun påvirker receptorerne og ikke generne. Behandlingen kan ikke med vores nuværende viden reparere de defekte neuronale net. Det er nok en af de bedre forklaringer på at vi kun sjældent får totalt helbredt en person med svær skizofreni.

Henrik Rindom er uofficiel danmarksmester i misbrug, han har udgivet flere bøger og er en flittig og inspirerende foredragsholder, og jeg hørte hans udlægning af misbrug for første gang. Det var et inspirerende foredrag, men da jeg selv interesserer mig en del for misbrug, var der ikke de store overraskelser. Han havde en lidt sjov udlægning af den typiske ”crawing” der er så invaliderende for misbrugere (Crawing er hungeren efter misbrugsstoffet, denne kan vare flere år efter endt misbrug, det kan jeg som eks. ryger skrive under på). Han sammenlignede crawing hos misbrugere med den almindelige sultfornemmelse vi alle får flere gange i løbet af dagen, og illustrerede det med en anekdote, hvor han lod et foredrag strække sig langt ud over den planlagte frokost. Allerede efter 5 minutter kom sult crawingen hos flere tilhørere, og efter ½ time kom der nærmest åbent oprør, selv om ingen kunne siges at være døden nær af afmagring. Det blev understreget, at alle misbrugsstoffer legale som illegale først og fremmest virker på det dopaminerge system, og da alle antipsykotika virker blokerende på dette system, er det den gode forklaring på de meget store problemer med misbrug mellem skizofrene. Han sluttede tankevækkende af med den fortsatte dokumenterede stigning i stofmisbrug blandt de unge af med det retoriske spørgsmål: Synes i selv det går godt med at forbyde stofmisbrug?


Inger Terp fra Glostrup interesserer sig for de gravide sindslidende, og havde et ganske glimrende foredrag om den medicinske behandling af gravide. Det lader heldigvis til at stort set alle præparater kan anvendes om end litium frarådes under graviditetens første tredjedel, idet der er betydelig øget forekomst af misdannelser blandt børnene. En enkelt antidepressiv medicin (paroxetin) frarådes ligeledes. Hun havde gennem registerundersøgelse fundet ud af at de skizofrene kvinder kun har 20 % fertilitet, altså er frugtbarheden nedsat med ikke mindre end 80 %. På den anden side er det nok rigtig svært at klare de mange belastninger man har som forælder, når man samtidig er psykotisk.


Godt møde, hyggelig aften. Næste rejse bliver til marts, hvor jeg skal med i et forskningsprojekt om angst som national koordinator.








Venlig hilsen


Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych




Kommentarer, kritik, ros og forslag til: E-mail: erik@netpsych.dk

NB tjek altid: Netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.


Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.






«« Tilbage