NetPsych nyhedsbrev d. 10-04-2006

Email icon Emne: Antabus

Antabus

Nyhedsbrev Netpsych nr. 15 årgang. 6 dato: 10-04-2006








Antabus




Antabus har i over 50 år været en solid hjørnesten i behandlingen af alkoholisme. Antabus er egentligt en præparat mod indvoldsorm, men en uafviselig skrøne fortæller om, hvorledes opfinderne af præparatet først ville prøve på sig selv, og da det virkede, efterfølgende fejrede det med et antal sejrssnapse. Derved kom den velkendte alkohol / antabus reaktion for første gang til udtryk. Antabus blokerer nedbrydelsen af alkohol således at der ophobes acetaldehyd i kroppen, og det er ingen munter oplevelse med rødme, hovedpine hjertebanken og andre ubehagelige forgiftningssymptomer. Antabus skal blot indtages 2 gange om ugen for at have blokerende affekt.

Således synes alt godt, men ingen træer vokser ind i himlen, og selv om antabus er en dansk opfindelse, sker der ikke noget ved at træde et par skridt til side og bryde sin vanetænkning. Der er et par rigtig ubehagelige fakta om antabus:

Det første er at halvdelen af alt den antabus, der sælges på verdensplan sælges i Danmark. Er det kun os der kan se fordelen, eller er vi lullet ind i en helt automatisk refleksbue, hvor vi siger antabus til alle med problemer i kombination med alkoholindtagelse? Eller er det politiker modellen (Farum), hvor kun jeg har ret og alle andre er idioter?

Det andet ubehagelige faktum er, at antabus på intet tidspunkt er vist i en klinisk kontrolleret undersøgelse, uden anden samtidig behandling, at have reduceret alkoholindtaget hos observanderne.

Antabus kan give anledning til ubehagelige reaktioner, men der kan fifles og snydes, og der er flere håndkøbsmedicinder, der direkte forhindrer antabus i at virke. Det synes således rimeligt klart, at antabus kun virker på de alkoholikere, der er motiverede, og det er vel rimeligt, at fastslå, at de motiverede altid har en bedre succes rate for at forblive ædru end dem, der vil drikke sig ihjel. Jeg vil i hvert fald anvende antabus mere kritisk fremover






Venlig hilsen


Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych




Kommentarer, kritik, ros og forslag til: E-mail: erik@netpsych.dk

NB tjek altid: Netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.


Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.






«« Tilbage