NetPsych nyhedsbrev d. 17-04-2006

Email icon Emne: Dumme patienter

Dumme patienter

Nyhedsbrev Netpsych nr. 16 årgang. 6 dato: 17-04-2006






Dumme patienter




Med min vanlige sans for den skæve vinkel og sarkasme vil denne uges nyhedsbrev blive dedikeret til de ”dumme patienter”, og det er ikke et æselspark mod de, der er mindre bemidlede med intelligens, nej det er dem der opfører sig dumt. Som et logisk udgangspunkt regner jeg med, at de mennesker der søger sundhedsvæsenets assistance, er bekymrede for den måde de oplever livet eller deres krops signaler på, og derfor gerne vil have et tjek, for lige at være på den sikre side på, at de ikke fejler noget alvorligt. Ingen, bortset fra hypokonderne og simulanterne, går til læge for at få konstateret en livsfarlig lidelse eller en lidelse, der bevirker, at de må lægge deres livsstil om. Ingen overvægtig kunne drømme om frivilligt at spise mindre og sundere, ingen ryger kunne drømme om at slippe smøgerne, og ingen misbruger vil stoppe misbruget før der er kommet rigtig mange faresignaler fra kroppen og deres læge dropper de diplomatiske vendinger, samtidig med, at receptblokken klappes sammen..

Når vi så i sygehussektoren modtager en henvisning til undersøgelse eller indlæggelse, kommer de næste problemer. Vi sætter en tid af til undersøgelse eller samtale, men sidder ofte tilbage med en udeblevet patient. Et skud fra hoften siger, at i psykiatrien udebliver omkring 20 % af patienterne. Det kan være sløseri, almindelig glemsomhed eller utilfredshed med at det blev en psykiatrisk henvisning og ikke en henvisning til andet sted. Det er rigtig irriterende at spilde sin kostbare tid med at vente på patienter der ikke gider møde op, og ud af de udeblevne er det kun et fåtal, der ringer og beklager, de ikke mødte op. Desværre er der en del der ringer dagen efter for at få en ny tid. Jeg er ganske konsekvent, de der ikke møder op får et brev i kopi til egen læge, at de er udeblevet, og kun kan genhenvises hvis de selv er interesserede. I de tilfælde, hvor egen læge mistænker en psykose eller anden svær sindslidelse, eller hvor de selv beklager forglemmelsen, får de dog to chancer.

Op til påske havde jeg en særlig ondartet dag, det var nok derfor det kom med i nyhedsbrevet. Ikke mindre end seks patienter havde så akutte og alvorlige problemer bedømt ud fra henvisningen eller fra deres opringninger til min sekretær. Jeg ryddede derfor kalenderen, forsømte mit arbejde på afdelingen og indkaldte dem. Der kom kun en eneste til samtale.

Da jeg luftede mine frustrationer med mine kolleger i somatiken havde de endnu værre oplevelser. Specielt de kroniske sygdomme, der har behov for regelmæssige tilsyn som for eksempel diabetikerne trækker store veksler på tålmodigheden. En diabetes kræver sund livsstil og regelmæssighed, og det afspejler sig lynhurtigt i blodprøverne, når (ikke hvis) patienterne snyder og synder. Patienterne ved det, og ringer lystigt afbud eller udebliver, når den har været for slem. Den sidste lidt sure historie, var en patient, der skulle have en hjerteundersøgelse og ringede og brokkede sig over ventetid frem til midten af maj. Min kollega lod sig overtale til en fremskyndet tid sidst i same uge, men det blev nu afvist af patienten, det var nemlig hendes fridag. En oplevelse rigere resulterede i at, tiden i maj blev fastholdt.

God påske.







Venlig hilsen


Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych




Kommentarer, kritik, ros og forslag til: E-mail: erik@netpsych.dk

NB tjek altid: Netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.


Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.






«« Tilbage