NetPsych nyhedsbrev d. 04-11-02

Email icon Emne: Søvn - industri eller natur

Søvn - industri eller natur

Nyhedsbrev Netpsych nr. 40 årgang. 2 dato: 04-11-02





Baldrian


En af mine gode venner spurgte mig en dag over en kop kaffe om hvilken medicinske strategi, der var den bedste til at afhjælpe dårlig nattesøvn. Udgangspunktet var hvilke intentioner og krav der stilles til medicinalvareindustriens løsningsmodel sat op mod naturmediciner indeholdende udtræk af baldrianplantens rødder.

Den første del er egentlig let nok. Både medicinalvareindustrien og de alternative producenter af den såkaldte naturmedicin er drevet efter solide kapitalistiske principper. Ingen af disse producenter kunne blot et splitsekund drømme om at markedsføre og fremstille et produkt, der ikke er efterspørgsel efter. Da søvnbesvær er særdeles almindeligt, har der alle dage været en solid efterspørgsel på sovemediciner, og den eneste forskel på den såkaldte etablerede medicinalvareindustri og den alternative, er kravet til effektivitet. Den etablerede industri skal dokumenter en effekt, der er 20% bedre end ingen medicin, mens den alternative industri blot skal dokumenter, at produktet er nogenlunde ufarligt. Dette er i ultrakorte vendinger de krav, der stilles til registrering af et lægemiddel eller et naturlægemiddel.

Herefter til sammenligningen mellem etablerede sovemediciner og Baldrian produkter. Samtlige registrerede sovemediciner er samtidig klassificeret som vanedannende og der er på pakningen en rød advarselstrekant ,der advarer mod maskinbetjening og bilkørsel under indflydelse af sovemedicin. Slutteligt anbefaler sundhedsstyrelsen i rimeligt skrappe vendinger, at ingen bør have ordineret sovemedicin i en periode overskridende 14 dage, og at al medicinering med sovemedicin skal opfølges af en plan for udtrapning / ophør. Baldrian har været anvendt som beroligende og afslappende middel siden romertiden. Man anvender roden, der indeholder en række kemisk aktive præparater med fællesbetegnelsen valeren-syrer. Der foreligger ingen dokumentation for effekten, langtidseffekten er ikke undersøgt, der er ikke foretaget undersøgelser over den eventuelle skadelige effekt på gravide og der er ikke foretaget undersøgelser over samspillet mellem baldrianprodukter og receptpligtig medicin. Der er ikke undersøgt nogen præcis virkningsmekanisme om end det formodes, at baldrian virker på de samme receptorer som benzodiazepiner, og der er ikke foretaget nogen studier over den afhængighedsskabende effekt.

Efter denne nedslående litteraturgennemgang kan jeg ikke som ansvarlig speciallæge anbefale at indtage Baldrian-produkter. Hvis der i en afgrænset periode er svære søvnproblemer vil jeg anbefale, at få en snak med ens private praktiserende læge.







Venlig hilsen


Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych.




Kommentarer, kritik, ros og forslag til: E-mail: erik@netpsych.dk

NB tjek altid: Netpsych for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.


Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.






«« Tilbage