NetPsych nyhedsbrev d. 26-06-2006

Email icon Emne: Toxoplasmose

Toxoplasmose

Nyhedsbrev Netpsych nr. 26 årgang. 6 dato: 26-06-2006











Toxoplasmose og psykisk sygdom




Skizofreni er kun delvist forstået. Trods de store fremskridt, vi har opnået ved identifikation af generne COMT og Neuregulin, er der fortsat elementære fakta, der modbeviser, at skizofreni udelukkende er en genetisk sygdom. Man kan her anføre, at alle tvillingestudier ikke viser 100 % sygdomsrisiko hos den anden enæggede tvilling, hvis den første er blevet skizofren. Der må derfor være noget andet end blot syge gener for at udvikle skizofreni.


Toxoplasmose er en mikroorganisme af typer protozo. Der forekommer over hele verden og kan have alle pattedyr som mellemvært inden de definitive værter, huskatten og haren. Det danske navn for toxoplasmose er da også haresyge. Mange har haft den på besøg, og med alderen kan men se stigninger i befolkningen, der har været smittet. Undtagen i fosterstadiet er sygdommen stort set uden symptomer. Der fødes hver år ca. 5 børn med medfødt toxoplasmose, og de er ofte svært syge med væskeansamling i hjernen og mangelfuld udvikling i nervesystemet. Det er en af grunde til, at vi anbefaler gravide i at holde sig fra katte og harer.

En gruppe kinesiske forskere, tog derfor en række mennesker og testede dem for toxoplasmose. De havde 600 med skizofreni, 600 med affektiv lidelse og 400 i en kontrolgruppe. Resultaterne var klare. De psykiatriske patienter havde lang flere og meget kraftigere antistoffer mod toxoplasmose. Baggrundsbefolkningen har gennemsnitligt 3 – 9 % med antistofferne, mens den aktuelle gruppe skizofrene havde 14,5 % med antistoffer. Det var kun de kroniske antistoffer, som er i kroppen livslangt, efter en infektion, hvor der var forskel.

Det er vanskeligt at direkte bevise at infektionen med toxoplasmose faktuelt er sket før udviklingen af skizofreni. Men det synes sandsynligt. Det er vist i reagensglasforsøg, at flere antipsykotika ligeledes har anti-toxoplasmose aktivitet. Det lyder da spændende. Undersøgelsen kan læses på engelsk i Acta Psychiatrica Scandinavia vol 114 no. 1 july 2006 p 40 – 48.










Venlig hilsen


Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych




Kommentarer, kritik, ros og forslag til: E-mail: erik@netpsych.dk

NB tjek altid: Netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.


Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.






«« Tilbage