NetPsych nyhedsbrev d. 28-08-2006

Email icon Emne: Liderlige libertinere

Liderlige libertinere

Nyhedsbrev Netpsych nr. 28 årgang. 6 dato: 28-08-2006








Liderlige Libertinere




Med skyldig respekt for en fangende overskrift bliver ugens nyhedsbrev dedikeret til de ”liderlige libertinere”. En libertiner er med et næsten glemt udtryk en udgave af en ”gammel gris” eller lidt mere positiv en mand, der ikke helt forstår at hans alder er en reel udfordring og naturlig hindring for de kvinder, han vælger at kurtisere. Det er ikke ualmindeligt, at mænd har ualmindeligt svært ved at erkende, at deres fysiske alder er i voldsom disharmoni med de kvinder de sender signaler til.

Lad mig prøve at beskrive den basale konflikt. Der har altid været uoverensstemmelse mellem Adam og Eva. Adam har altid haft erobrerinstinktet og har altid behov for nye landevindinger og erobringer, Han har behov for at bevare sin DNA til den næste generation, og jo flere steder han kan gemme sin DNA, des større sandsynlighed for, at den vitterligt bliver bevaret. Eva har på den anden side et basalt behov for beskyttelse, varme, ømhed og tryghed.

Med stigende alder og ancinitet er Adam ikke bevidst at hans autoritet er et problem for hans kvindelige medarbejdere. Der foregår altid et spil Adam og Eva imellem, og mens Adam er ung og sportstrænet, og uden lederens magt, er hans signaler lettere at afvise fra en uinteresseret Eva end når han bliver ældre, mere rund og måske er endt i en chefstilling. Adam har fortsat selvbiledet af en slank, smuk yngling inde i sig selv, dette selv om kvaliteten af spejlene daler med hans alder. Adam tror, at han problemfrit kan erobre de nye yngre Eva’er, men er oppe mod disse Eva’ers fraværende eller svage advarsler om hans grænseoverskridende adfærd. Resultatet bliver alt fra, at Adam får ”sin vilje” og fuldfører sin kurtisering, men efter følgende må forholde sig til en anmeldelse om alt fra sex chikane og op til fuldbyrdet voldtægt med en kvinde, der ellers var villig nok i situationen. Eller Adam oplever, at Eva orienterer sin chef om det upassende. Dette medfølger en kammeratlig samtale med deres fælles chef. Adam kan ikke forstå det og efterlades hovedrystende i grænselandet mellem ærgrelse, skamfuldhed og raseri.

Eva har også et problem. Hun kan ikke forestille sig at Adam tænder på hende. Hun gør alligevel meget ud af sit udseende, tager make up på, iklæder sig tøj, hvor Adam får frit indblik til hende kavalergang med elskværdig hjælp af push up BH’en og med tilpas stramme, lavtaljede og halvgennemsigtige bukser ligeledes til hendes G-streng. Når hun derefter flirter med Adam og giver ham komplimenter for hans faglige engagement og dygtighed, kan hun ikke fatte, at Adam reagerer på hendes signaler og kommer med et galant tilbud. Det er ofte, at Eva ikke kan, vil eller tør sige fra, og situationen ender ultimativt i retssalenes støvede lokaler.

Adam og Eva lever i den samme verden, men oplever og tolker den næsten diametral modsat. Vores hjerner er slet ikke fulgt med tiden fra stenalderen; med de mange millioner år i evolutionen er de par tusinde år kun et suk borte. Jeg vil derfor gerne på mine artsfællers vegne og personligt forsøge at undskylde de Eva’er vi har haft omgang med, hvis vi har virket grænseoverskridende. Min personlige mening med samarbejde er, at vi skal kunne havde godt sammen og ikke evindeligt være på vagt. Det er rart at kunne have et dynamisk samarbejde med plads til friske bemærkninger og måske antydningen af det lille spil, og ikke blot være kolde robotter.












Venlig hilsen


Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych




Kommentarer, kritik, ros og forslag til: E-mail: erik@netpsych.dk

NB tjek altid: Netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.


Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.






«« Tilbage