NetPsych nyhedsbrev d. 11-09-2006

Email icon Emne: Balladen om Rudy

Balladen om Rudy

Nyhedsbrev Netpsych nr. 37 årgang. 6 dato: 11-09-2006







Balladen om Rudy




Det må være naturligt, at jeg i dette nyhedsbrev beskæftiger mig med en meget forhenværende konsulent i ”sikker tjat” med fornavn Rudy. Der har næppe været nogen anden person i danmarkshistorien, der ”over night” er gået fra anonymitet til fuld medieeksponering i den absolutte negative retning, som han har. Jeg må samtidig selv være nærmest profetisk eller clairvoyant, for det sidste nyhedsbrev omhandlede psykopati af groveste skuffe og det forrige omhandlede, de midaldrende mænds lille bi interesse for intim samvær med unge kvinder. Jeg forsøger at kommentere situationen på de forskellige, samtidigt kørende planer.

Det første plan er presseetikken. Jeg finder det ulækkert at TV2 helt åbenlyst lader Rudy optræde i deres udsendelse fuldstændig umaskeret og med fuld omtale af for- og efternavn. Der er desværre mange idioter her i landet der føler sig kaldet til lynch, og enhver kunne efterfølgende søge med et par klik på computeren og drage hærgende til hans hjem. Der er der (der var der) en uvidende hustru og flere børn, der med en enkelt TV udsendelse har fået deres tilværelse fuldstændig atomiseret. Jeg er vidende om at TV2 orienterede familien om den kommende udsendelse, men synes alligevel, at deres opførsel har været uetisk. TV2 har samtidig ladet Rudy, med fire uger fra optagelse til udsendelse, haft fuldstændig fri lejlighed til at slette alle de filer han har haft mulighed for at slette. Anklagemyndigheden har således et dårligere grundlag for teknisk bevisførelse.

Det andet plan er Rudys egen optræden under udsendelsen. Det var i sagens natur ikke en direkte udsendelse, og jeg ved ikke hvad der er klippet bort. Hvis hans optræden var dækkende for hans handlinger og synspunkter, får han brug for en rigtig god og rigtig kostbar advokat, men i et rets samfund er I N G E N dømt før sidste appelinstans har afsagt sin dom.

Dette bringer mig til det tredje plan, folkets røst. Med vanlig forudsigelighed har politikerne med hovedvægt på højrefløjens larmende kødhoveder krævet hårdere straframmer og der er oprettet hjemmeside i stil med den hedengangne henretpeterlundin.com, hvor ubegavede borgere, der ikke engang har en PIXI-bogs kendskab til jura kræver særlig hård straf, før han er anklaget eller har haft mulighed for at tale sin sag. I skrivende stund har omkring 100.000 stemt for hårdere straf. – folkets røst afspejler ikke nødvendigvis den gennemsnitlige intelligens. Vand har det med at finde sit niveau.

Det fjerde plan er strisserne, og de fortjener for en gangs skyld ros. Der har for en gangs skyld manglet medieliderlige politifolk, der på forhånd, i direkte udsendelser, dømte en knap nok anklaget mulig kriminel borger. Mon de er blevet klogere, eller er det fordi sagen ikke foregår i København?

Det femte plan, må være os, der har en professionel tilgang til problemet. Som altid er der en fynsk psykolog, der kommer med skråsikre udtalelser, uden at have undersøgt personen. Jeg husker en anden sag om seksuelle overgreb på ældre kvinder, hvor den samme psykolog luftede sin ”ekspert - viden” Han tog fejl i alle udtalelser med undtagelse om at forbryderen var mand. En psykiatrisk kollega fra Rigshospitalet tog heldigvis forbehold, men var ikke bleg for at lufte forskellige mulige diagnoser. Jeg fik såmænd selv tilbudet om at kommentere, men fandt det for uetisk.

Det sjette plan er mig selv. Det er sandsynligt, at den omtalte person bliver indsat i et arresthus, hvor jeg har behandlingsansvaret. Jeg tager den derfra og vil tilbyde ham den bedst tænkelige behandling, hvis han ellers er syg. Det er mit job.













Venlig hilsen


Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych




Kommentarer, kritik, ros og forslag til: E-mail: erik@netpsych.dk

NB tjek altid: Netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.


Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.






«« Tilbage