NetPsych nyhedsbrev d. 18-09-2006

Email icon Emne: Balladen om Brian

Balladen om Brian

Nyhedsbrev Netpsych nr. 38 årgang. 6 dato: 18-09-2006








Balladen om Brian




Atter er vi læger i offentlighedens gabestok. Det er kommet frem at vores kulturminister ikke fik besøg af lægevagten da han ringede og bad om at blive undersøgt for høj feber. Reaktionen er fuldstændig reflektorisk fra politisk side: Der kaldes til samråd og der skal ”strammes op” uden at folkets vise fædre og mødre har fået gennemgået sagen. I løbet af søndagen spredte nyheden sig til alle medier og hysteriet blev nationalt.

Nu om dage bliver alle henvendelser til lægevagten båndet for at kunne bruges som dokumentation til eventuelle klager. Burde politikerne og de vanlige lægehadere ikke vente på udskrift af dette bånd, før refleksreaktionen kommer?

Lad os så lige kigge i den officielle lærebog i medicinske sygdomme, det er to tæt skrevne bøger på tre tusinde sider med det paradoksale navn: Medicinsk Kompendium (et kompendium er en kortfattet lærebog med korte faktuelle oplysninger) Ud af kompendiets 3.000 sider omhandler de 6 infektioner i hjertet, det svarer til 0,2 % af stoffet. Omtalen af symptomerne fylder under 2 linier og lyder oversat til dansk:

”I løbet af få dage bliver tidligere helt raske patienter hurtigt dårlige, med høj feber, kulderystelser og alle tegn til svær infektion.”

Det kunne da mageligt lyde som en almindelig omgang influenza. Der er omkring 300 tilfælde af hjertebetændelse i Danmark om året, og de ses oftest hos narkomaner. Hvis forekomsten fordeles ligeligt blandt de ca. 6.000 kørende vagtlæger vil hver enkelt vagtlæge møde en sådan infektion hver 20.de år (en vagtlæges karriere er tilfældigvis ca. det samme antal år) han vil således møde denne sygdom en eneste gang i sit professionelle liv.

Mine personlige kvalifikationer i denne sammenhæng er følgende: ca. 1.000 vagter eller 8.000 timers kørsel modsvarende 20.000 - 30.000 konsultationer, jeg mangler endnu at se mit tilfælde.












Venlig hilsen


Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych




Kommentarer, kritik, ros og forslag til: E-mail: erik@netpsych.dk

NB tjek altid: Netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.


Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.






«« Tilbage