NetPsychs Brevkasse

Email icon Mit plejebarn er vurderet som tidligt skadet
Jeg har et plejebarn der er mange problemer med og jeg er støt panden mod en mur og kan ikke komme videre i systemet og håber derfor du kan hjælpe mig.

Vi har været til psykolog på sygehuset og hun har talt med plejebarnet en halv time og er kommet frem til at hun er tidligt skadet (meget skadet) da hun aldrig har fået den omsorg hun skulle have. Hun er vokset op med en svag mor uden føelser og som ikke har vist interresse i barnet og er blevet passet af en far der var narkoman. Det har hun levet med i 9 år inden vi fik hende. Hun viser ikke føelser, lukker af når vi siger noget, stjæler dagligt fra os og når vi spørger hvorfor hun gør det, siger hun at det bestemmer hun ikke selv. Hun ved godt hun ikke må, men når hun er der, er der andre der siger hun skal. Hun snakker med sig selv højt altid, når hun støvsuger skal hun kunne hører sig selv, så derfor skal hun overgå den hele tiden. Siger selv hun har en usynlig ven, som står ved hendes side og hun beskriver nøje hvordan hun ser ud og det er lidt det samme som hun selv ser ud. Hvad gør vi og hvor går vi hen? Er det ok med en usynlig ven der dominere hende så meget?

Med venlig hilsen
bl.
Svar (30 okt 2003)
Kære Bl.
Du skriver,at du har været til psykolog, og at denne har vurderet dit plejebarn til at være tidligt skadet.
Man kan sige, at alle børn, som har haft en barndom, som har handicapet dem psykisk har en tidlig skade, men i fagkredse er tidlig skade en betegnelse for en udvikling i det man før kaldte psykopatisk retning. D.v.s. en udvikling i retning af manglende indlevelsesevne i forhold til andre, kølig beregnende, kun optaget af egne behov, og med en tendens til at manipulere. Det er muligt, at du kan nikke genkendende til flere af disse symptomer. Men det stemmer ikke helt med de andre ting du nævner, bl.a. at når hun støvsuger, skal hun altid kunne høre sig selv, ligesom hun taler om en usynlig ven, der dominerer hende.
Disse ting peger i retning af en løs personlighedsstruktur.
Da behandlingen af tidlig skade og løs personlighedsstruktur er forskellig, er det jo af afgørende betydning for dig, at du får hende undersøgt, så du ved, hvordan du skal behandle dit plejebarn.
Jeg skal derfor foreslå dig, at du henvender dig til din kommune, hvis der er en familirådgivning, eller dit amt, hvor der sædvanligvis er et børnerådgivningscenter eller en familieafdeling, hvor der er ansat psykologer, der kan lave en personlighedstest på dit plejebarn.
Hvis konklusionen er, at dit plejebarn er tidligt skadet, er nøgleordet konsekvenspædagogik eller adfærædsmodifikation. Er det derimod løs personlighedsstruktur er nøgleordene støttende pædagogik, egostøtte, eller lignende. Du kan herefter prøve at gå på biblioteket eller på nettet (Google.com)for at finde materiale om disse emner.

Med venlig hilsen.

Palle Hoffmann


«« Tilbage